fbpx

Maltti-testi toi apua arkeen ja lisää ymmärrystä lapsen haasteita kohtaan

Peili Vision, 17.4.2024

”Minua huolestutti 11-vuotiaan poikani kanssa kohtaamamme haasteet arkisissa tilanteissa, mutta en ymmärtänyt syitä näiden taustalla. Arjen haasteet kuormittivat koko perhettä ja koin äitinä epäonnistuvani. Maltti-testi toi lisää ymmärrystä tilanteeseen ja hyviä vinkkejä arjen helpottamiseen.”

Tässä blogissa asiakkaamme Krista kertoo heidän perheensä tarinan. 11 -vuotiaan pojan äkillinen muutos koulumenestyksessä sekä voimistuneet haasteet arjen askareissa saivat hänet huolestumaan ja etsimään tietoa. Löytääkseen ratkaisuja hän kääntyi Peili Visionin puoleen, ja he saivat Maltti-testin pelattavakseen. Mistä huoli syttyi? Kuinka Maltti-testin pelaaminen sujui? Ja toivatko tulokset apua arkeen?

Meillä on ollut 11-vuotiaan poikani kanssa jonkin verran haasteita jo pienestä asti, johtuen pienenä vaivanneesta aistiyliherkkyydestä sekä erittäin valikoivasta syömisestä. Aistiyliherkkyys saatiin kuitenkin hyvin toimintaterapian avulla hallintaan, eikä se ole vaikuttanut normaaliin arkeen enää vuosiin.

Huoli lapsesta kasvoi, kun haasteet aivan arkisten toimien kanssa alkoivat yhtäkkiä voimistua syksyllä 2023 lapsen siirtyessä viidennelle luokalle. Poikani unohteli jatkuvasti tavaroita sinne sun tänne, koulukirjat ja vihkot jäivät joko kotiin tai kouluun, osa läksyistä jäi tekemättä ja jopa hampaiden harjaus unohtui, jos en siitä erikseen muistuttanut. Oman huoneen siivous ei ole koskaan kuulunut hänen lempitehtäviinsä, mutta nyt sekään ei enää yksinkertaisesti tuntunut onnistuvan millään.

”Mietin usein, että miten voi olla mahdollista, että taas on osa kirjoista kotona —vaikka muistutin illalla ja vielä aamullakin häntä tarkistamaan repun.” 

Olin törmännyt somessa ja mediassa Nepsy-sisältöihin ja aloin pohtia, voisivatko poikani haasteet liittyä tällaisiin. Googlailin ja etsin tietoa, mutta se osoittautui haastavaksi, koska en oikeasti tiennyt mihin tarkalleen etsin ratkaisua ja vinkkejä. Vasta kun keskustelin Peili Visionin asiantuntijan kanssa ymmärsin, että kyse on mahdollisesti toiminnanohjaukseen liittyvistä haasteista. Terminä toiminnanohjaus ei ollut minulle ennestään tuttu.

Voisiko testi tunnistaa mistä on kyse?

”Rehellisesti sanoen tunsin hetkittäin oloni jo melko epätoivoiseksi, koska en tiennyt miten voisin tukea lastani paremmin ja näin hänenkin turhautuvan tilanteeseen.”

Maltti-testi kuulosti aivan täydelliseltä. Voisimme pelata sen kotona, tulokset tulkittaisiin objektiivisesti ja saamme käytännöllisiä vinkkejä arjen helpottamiseen – ajattelin, että tätä kannattaa kokeilla!

Saimme testin linkin sähköpostiin sekä saateviestin, jossa ohjeistettiin vanhempia hyvän testitilanteen varmistamiseksi. Minun tehtäväkseni jäi varmistaa, että hiiri ja kuulokkeet toimii, ja sen jälkeen katsoa, kun lapseni pelasi pelin läpi. Lapsi oli helppo saada innostumaan, koska lapset usein mieltävät pelaamisen mukavaksi tekemiseksi. Niin myös meillä.

Testi kesti noin 20 minuuttia ja poika pelasi sen hyvin itsenäisesti läpi, vaikkakin jossain kohtaa pientä turhautumista oli havaittavissa. Jäimme odottamaan tuloksia.

”Oli suuri helpotus ymmärtää, etten ollut kehitellyt haasteita omassa päässäni – vaan tuloksissa näkyi samoja havaintoja kuin olin itse tehnyt arkisissa tilanteissa.”

Kun tulokset tulivat, olivat asiantuntijat tehneet samanlaisia havaintoja objektiivisesti dataa tutkimalla, kuin mitä itse olin huomannut arjessa. Suurin (ja uusi) oivallus itselleni liittyi lapseni ajoittaiseen passivoitumiseen ja sen syihin. Olen kamppaillut usein sen kanssa, etten saa motivoitua poikaani, vaikka kuinka yritän.

Tilanteissa, joissa jokin ei mene kuten on ennalta suunniteltu, poikani usein passivoituu täysin. Eli, jos jokin ei sujukaan niin kuin hän on sen ajatellut sujuvan tai hän ei onnistu niin hyvin kuin olisi halunnut, vaihtoehtoisen ratkaisun etsimisen sijaan hän ei teekään asian eteen enää mitään. Tämä on ollut äitinä erityisen haastavaa ja todella vaikeaa ymmärtää.

Tuloksissa tuli esiin, että poikani suoriutui lyhyistä ohjeistuksista hyvin, mutta kuormituksen kasvaessa osa tehtävistä jäi tekemättä. Tämä sama asia näkyy arjessa mm. läksyissä – kun niitä on vähemmän, kaikki on tehtynä, mutta kun niitä on enemmän, niin osa jää helposti tekemättä.

Raportilla oli avattu dataa sanallisesti, joten sitä ei tarvinnut osata itse tulkita. Tuloksista ja niiden näkymisestä toiminnanohjauksessa kerrottiin myös helposti ymmärrettävällä tavalla, ja avattiin myös näkökulmaa siihen mitä tämä voisi käytännössä tarkoittaa. Herättelevät kysymykset auttoivat tarkastelemaan meidän tilannettamme eri näkökulmista, ja suorat linkit vinkkeihin ja tietoon helpottivat asiaan perehtymistä valtavasti.

Saimme hyviä, juuri meidän tilanteeseemme sopivia vinkkejä – joista otimme heti kokeiluun sellaisen, jonka koimme olevan riittävän helppo askel sujuvampaan arkeen. Nyt kaksi kuukautta tulosten jälkeen olemme kokeilleet muutamaa keinoa, joista pari on jäänyt jo käyttöön.

”Suosittelen testiä ehdottomasti jokaiselle, jolla on huolta lapsensa pärjäämisestä tai epäilys toiminnanohjauksen haasteista.”

Testi ei tuo diagnoosia, mutta auttaa ymmärtämään omaa lasta ja hänen käyttäytymistään paremmin. Itselleni pelkästään jo se, että ymmärrän mistä on kyse ja osaan etsiä apua oikeisiin asioihin, auttoi paljon. Meidän kohdallamme lisätutkimuksille oon tarvetta, ja selvittely jatkuu nyt terveydenhuollon kautta – mutta jonot ovat sietämättömän pitkiä. Ajattelen niin, että jokainen pienikin apu ja helpotus lapsen arkeen on mittaamattoman arvokasta, sillä haasteet vaikuttavat vahvasti lapseen ja hänen itsetuntoonsa.

Maltti-testin tulosten pohjalta saamiemme vinkkien ja apukeinojen ansiosta arkemme sujuu paremmin ja haasteellisissa tilanteissa tiedän mitä voimme kokeilla. On ihanaa, että myös välit lapsen kanssa on jälleen lähentyneet, eikä turhautuminen ole enää jatkuvasti läsnä. Poikani ymmärtää nyt itsekin paremmin ja harjoittelee hankalien tilanteiden sanoittamista omasta näkökulmastaan.

Aiomme palata pelin äärelle toistekin, nähdäksemme millaisia vaikutuksia pelin tulosten pohjalta saadun tukipaketin harjoituksilla on pidemmällä aikavälillä.